Skip to main content
Jay Smith
Foto: Fredrik Etoall

Utforska Jay Smiths musikaliska resa från Idol 2010 till Melodifestivalen 2024. Lär dig mer om hans låtar, album, och spellistor på Spotify.

Artistbiografi – Jay Smith

Den svenska musikern och popartisten Jay Smith som erövrade Idol 2010, har inte bara cementerat sin plats i musikvärlden genom tävlingen utan har också gjort betydande bidrag bortom Idol. Han har varit en drivande kraft i bandet Von Benzo, känt för sina rockinfluenser och samarbeten med band som Takida och Backyard Babies.

År 2013 överraskade Jay Smith sina fans med ett soloprojekt och bildade det nya bandet ”The Reservoir Dogs,” inspirerat av Quentin Tarantinos debutfilm. Han släppte sitt andra soloalbum, ”King of Man,” samma år och den innehöll framstående singlar som ”King Of Man,” ”Ode To Death (Little Sister),” och ”Keeps Me Alive.”

jay smith god damn you cover

En av artistens mest framstående låtar, ”God Damn You,” nådde guldstatus och ledde till ett framgångsrikt samarbete med musikern och producenten Mattias Tell. Låten är en del av albumet Young Guns som släpptes år 2019.

Tillsammans med Mattias Tell skapade han sedan flera framstående singlar, inklusive ”Neverneverland” (2015), ”Out Of Life” (2016), ”Ten Feet Off The Ground” (2018), ”Roots” (2018), ”Let My Heart Go” (2018), ”My Everything” (2018), och ”Closing Time” (2019).

Jay Smiths musikkarriär, omfattar både rockmusik och popmusik. Han är en framstående sångare och låtskrivare och det har i sin tur gjort honom till en respekterad och betydande artist i den svenska musikscenen.

Nu gör Jay Smith sitt återtåg till tv-rutan som en aktuell artist i Melodifestivalen med låten ”Back To My Roots.” I den femte deltävlingen i Karlstad tar han med sig succéduon Smith & Tell, där han delar halvsyskonband med Maria Jane Smith, som är en av låtskrivarna bakom Mellobidragen. Även Viktor Thell är med som låtskrivare. Hans musikaliska återkomst lovar en spännande och kraftfull upplevelse på scenen.

Jay Smith i Melodifestivalen 2024

Jay Smith har inte nödvändigtvis gjort sin dröm till verklighet genom att delta i Melodifestivalen. Det är snarare ett steg mot att kunna ägna sig åt musiken på heltid och samtidigt ta hand om sin familj. Han menar på att man ibland får lägga sitt ego åt sidan för att följa sin passion och samtidigt vara en närvarande familjeperson.

Trots att han tidigare vunnit ”Idol” och redan har en imponerande musikkarriär, ser Jay Smith Melodifestivalen som en möjlighet att fortsätta göra det han älskar. Han berättar även med sig av att det var hans lillasyster Maria från Smith & Thell, som föreslog att de skulle delta tillsammans i Melodifestivalen.

När det gäller möjligheten att vinna tävlingen och representera Sverige, är Jay ödmjuk och låter betraktarna göra sitt val. Han jämför det med sitt tillvägagångssätt i ”Idol,” där han gav sitt absolut bästa och lät publiken avgöra. För Jay Smith är det inte en tävlan mot andra, utan en chans att dela med sig av sin musik och skapa en positiv upplevelse för lyssnarna.

Jay Smith deltog i Melodifestivalens femte deltävling och tog sig därifrån till kvalet. I kvalet knep han en av 10 finalplatser och kommer tävla med låten i finalen på Friends Arena 9 Mars. I finalen tävlar han bland annat mot de tidigare Fifth Island Music-alumnerna Smash Into Pieces och Alibrorsh (Medina).

Låtskrivare är Jay Smith, Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Maria Jane Smith och Victor Thell.

Musikkarriär och Album

Jay Smith inledde sin solokarriär år 2010 med det självbetitlade albumet ”Jay Smith”. Albumet markerade hans entré i musikvärlden och inkluderade starka låtar som ”Dreaming People” och ”All I Need is You”. Låtarna fångade omedelbart lyssnarnas uppmärksamhet med sina dynamiska arrangemang och Smiths karaktäristiska sångstil.

År 2013 följde Smith upp med albumet ”King Of Man”, där han ytterligare utforskade sin musikaliska bredd. Titelspåret och den gripande ”Ode To Death (Little Sister)” visade på Smiths förmåga att skapa mångfacetterade låtar som sträcker sig över olika genrer.

Efter några års paus återvände Jay Smith till slut år 2019 med albumet ”Young Guns”. Albumet som kännetecknas av en energi och vitalitet återspeglar Smiths konstanta utveckling som artist. Singlar som ”Closing Time” och ”The End” från detta album visar på hans mognad som låtskrivare och artist.

Albumet Young Guns kännetecknas inte bara av pop- och rocklåtar utan nu låter artisten även Countryinfluenser ta plats. Albumet innehåller även en duett med Minnah Karlsson (som han vann mot i Idol)

Smith har också bidragit till olika samlingsalbum, inklusive ”Det bästa från Idol 2010”, där hans låtar som ”Audition (Black Jesus)” och ”Heart-Shaped Box” fanns med och gjorde avtryck i musiksammanhang. Utöver sina egna projekt har Jay Smith låtar med andra musiker, exempelvis ”Boomerang” (2017) tillsammans med Smash Into Pieces.

Spellistor Spotify:

Best of Jay Smith

Jay Smith – All Songs

Back to My Roots

Jay Smith – Covers

Jay Smith – Musikvideos på YouTube

Om Jay Smith

Jay Smiths är en svensk artist som har miljontals streams på Spotify och både platina- och guldskivor i bagaget. År 2010 vann han idol i Sverige och har sedan dess haft en fartfylld karriär. Under hösten 2019 släppte Jay sitt tredje soloalbum Young Guns. Radiostationer både i och utanför Sverige spelade låtar från albumet frekvent. Nu är han åter aktuell med ny musik. Denna gången i svenska Melodifestivalen 2024.

Idol

Jay Smith deltog i svenska idol 2010 och på sin audition framförde han låten Black Jesus. Hans audition blev en succé och tog honom vidare till slutaudition. Den 10 december tog han slutligen hem segern i Globen arena och släppte sin första singel ”Dreaming People”. Singeln kom sedan att följas upp av det självbetitlade albumet ”Jay Smith”. 

 Trots framgången på scenen var Smith inte främmande för kontroverser. Han avslöjades använda hasch under Idol-säsongen och dömdes därefter till dagsböter för ringa narkotikabrott. Trots detta valde TV4 att låta honom fortsätta tävla under förutsättningen att han genomgick ett åtgärdsprogram.


I december 2010 fick Jay internationell uppmärksamhet när den amerikanske nöjesprofilen Perez Hilton hyllade Smiths tolkning av Madonnas klassiker ”Like a Prayer” under Idol. Denna positiva feedback från en inflytelserik personlighet inom underhållningsindustrin lyfte ytterligare fram Smiths talang och gjorde honom till ett namn som sträckte sig bortom de svenska gränserna

Vad hände med Jay Smith?

Tiden efter idol blev turbulent och många har undrat vad som har hänt med honom. Upprepade gånger greps han och befanns vara involverad med droger. År 2013 öppnade han upp för Nyheter24 och delade med sig av den dramatiska perioden. Han berättade exempelvis om en nära död-upplevelse på grund av sitt drogmissbruk. Trots dessa mörka stunder har livet tagit en positiv vändning för artisten, och han har lyckats resa sig ur svårigheterna.

Personligt Liv och kopplingen till Smith & Thell

Idag är 42-åriga Jay Smith gift och har en en fyra och ett halvt år gammal son. Familjen är bosatt i Helsingborg. En närhet till familjen syns även i Melodifestivalen, där han är kopplad till Smith & Tell, som deltar i skrivandet av bidraget. Jay är nämligen halvsyskon med Maria Jane Smith som utgör halva duon.

Sociala Medier och Externa Länkar:

Efter en händelserik karriär är Jay Smith nu redo att ta steget in i Melodifestivalen. Följ Jays Mello-resa och lyssna på hans musik nedan.