Skip to main content

Utforska Alibrorsh musikaliska resa med Medina till Melodifestivalen 2024. Lär dig mer om hans låtar, album, och spellistor på Spotify.

Artistbiografi – Alibrorsh

Ali Jammali, även känd som Alibrorsh (tidigare Alibi), född 2 februari 1982, är en svensk rappare, låtskrivare och musikproducent från Hjällbo, Göteborg. Medlem i bandet Medina. Under duons paus släppte Alibrorsh musik under eget namn. Han nådde stora framgångar med låtar som Om himlen har en förort samt Min Zina.

Alibrorsh och Medina

Redan under tonåren hade båda medlemmarna fördjupat sig i musikvärlden och låtit sig inspireras av olika genrer och artister. Från ikoniska namn som Jay-Z, Ludacris, Magic System, Cheb Khaled och Swedish House Mafia, samlade duon på sig en mångfald av influenser. Deras gemensamma passion och vision tog form i önskan att skapa något unikt, och de beslutade tidigt att prägla sin egen musikaliska väg. Resultatet? En genre de kallar ”Haffla Music” – en livlig fusion av reggaeton, hiphop, rai, house, pop och dancehall. Ordet ”Haffla”, som på arabiska betyder fest, blev självaste essensen i Medinas konstnärliga budskap.

År 2003 tog Medina sitt första steg ut i rampljuset med singeln ”Magdansös”. Den vibrerande låten inte bara erövrade radiostationer utan fann också sin väg in i TV-rutan. Det markerade början på en framgångsrik resa för duon och etablerade dem som banbrytare inom sin egen unika genre. Så föddes Medina, med sitt färgstarka sound och en vilja att förmedla festens glädje genom sin egen tolkning av ”Haffla Music”.

Medina i Melodifestivalen

Hösten 2021 markerade en betydelsefull stund för duon när de tillkännagavs som deltagare i Melodifestivalen 2022 med den fartfyllda låten ”In i dimman”. Ett verk skapat av den talangfulla kvartetten Ali Jammali, Dino Medanhodzic, Sami Rekik och Jimmy Thörnfeldt. Deras bidrag tävlade i den fjärde deltävlingen i Stockholm säkrade en direktplats i finalen. Låten kom på en fjärdeplats i tävlingen, tätt efter Anders Bagge och vinnaren Cornelia Jacobs.

Samma år stod MEDINA även som låtskrivare för ett annat bidrag, ”Bluffin”, en låt framförd av Liamoo. Även ’Bluffin’ kvalificerade sig direkt till finalen och placerade kom på en fjärdeplats.

Nu är Medina åter aktuella med ett nytt tävlingsbidrag vid namn ’Que sera’ Duon kommer framföra en låt som bär signaturerna av Ali Jammali, Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Sami Rekik. Medina tävlar i Melodifestivalens femte deltävling i Karlstad.

Que Sera gick direkt till final efter att ha tävlat i den femte och sista deltävlingen i Karlstad. Nu väntar en final i Friends Arena 9 Mars. I finalen tävlar de bland annat mot Fifth Island Music alumnerna Smash Into Pieces och Jay Smith.

Medinas låtar och album

År 2012 släppte Medina sitt album ”Hayat”, en produktion som inte bara fångade lyssnarnas uppmärksamhet utan också placerade dem på listor hos stora musiktjänster som Spotify och iTunes. Singeln ”Där Palmerna bor” blev särskilt framstående och belönades med dubbel platina. I juni 2013 följde de upp den tidigare succén med nya singeln ”Miss Decibel”. Låten blev utsedd till 2013 största sommarplåga. 2014 var inte mindre imponerande då singeln ”Se på mig nu” tog sig in på både Digilistan och Sverigetopplistan och hamnade högt upp på Spotify.

Sommaren 2018 meddelade dock duon att Medina skulle läggas ner. Duon själva avslöjade att samarbetet hade blivit ansträngt och att det i sin tur ledde till en splittring. Efter denna separation gick åren förbi utan någon kommunikation mellan medlemmarna. Men, som tur är varade inte splittringen för alltid och bander började släppa musik tillsammans igen år 2022.

Alibrorsh – sociala medier och externa länkar